ARANCINI SU MOCARELLA / POMIDORŲ – BAZILIKŲ PADAŽAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Kad ir kaip besistengtume, anksčiau ar vėliau visi mūsų receptų keliai nuveda Italijos link. Šį kartą į saulėtąją Siciliją, iš kurios yra kilęs vienas populiariausių Italijos gatvės užkandžių – arancini!

Juokiamės, jog kol visi masiškai gamina falafelius, mes ruošiam arancini. Ir iš ties, tai Lietuvoje dar pakankamai nepopuliarus itališkas skanėstas, kuris, mūsų subjektyvia nuomone, tikrai turėtų būti labiau vertinamas ir tautiečių mylimas.

 
Įdomu tai, jog Sicilijoje “gimęs” patiekalas išvertus iš italų kalbos reiškia “mažas apelsinas”. Šį pavadinimą užkandis gavo dėl to, nes iškepęs (dėl į ryžius dedamo šafrano) savo spalva primena apelsiną.  Taip pat retai kuriame Italijos restorano meniu sąraše rasite arancini. Mat tai visiškai autentiškas gatvės maistas, kurio pardavimo centrai dažniausiai būna turgavietėse arba miesto centro pašonėse, netoli didesnių žmonių susibūrimo vietų.
 
 
Tęsiant temą apie restoranus. Sužinoti, ar maitinimo įstaigoje siūlomi arancini bent kiek primena tradicinius Italijos gatvėse pardavinėjamus užkandžius, visai nesudėtinga. Arancini sudėtyje yra šafrano, jų viduje yra mocarelos, daržovių arba grybų įdaras. Dažniausiai užkandis patiekiamas su ragu – itališku pomidorų padažu su malta mėsa, arba tiesiog įprastu pomidorų padažu su žolelėmis. Kai kuriuose Italijos regionuose arancini yra formuojami ne į kukulaičius, o į nedidelės kriaušės formas.


Iš tiesų arancini pagaminti yra visiškai paprasta, tik receptas pareikalaus šiek tiek daugiau laiko virtuvėje. Tačiau to pasekoje turėsite puikių užkandžių, kuriais galėsite pasimėgauti tiek namuose, tiek iškylose, nes šie ryžių kamuoliukai labai gardūs ir karšti, ir atvėsę!

Mes šį karta siūlome vieną tradiciškesnių arancini variantų, kuriame, tiesa, nenaudosime šafrano. Tačiau galutiame rezultate užkandis vis vien yra primenantis tuos nedidelius Sicilijos apelsinus. O už bazilikų- pomidorų padažą tikriausiai jau nieko nėra tradiciškesnio!

ARANCINI SU MOCARELLA / POMIDORŲ – BAZILIKŲ PADAŽAS

Porcijos

18

arancini kamuoliukų
Gaminimo laikas

1

hour 

30

minutes

IngredientAI

  • Arancini
  • 400 gr. vištienos arba daržovių sultinio

  • 200 gr. risotto ryžių

  • 100 gr. svogūno

  • 10 gr. česnako

  • 130 gr. sauso baltojo vyno

  • 40 gr. smulkiai tarkuoto kietojo sūrio (parmezano)

  • 30 gr. sviesto

  • 125 gr. mocarelos sūrio

  • 1 gr. džiovinto baziliko

  • 1 gr. džiovinto raudonėlio

  • 1 gr. džiovintų petražolių

  • Arancini paniravimas
  • 2 kiaušiniai

  • 50 gr. miltų

  • 50 gr. maltų džiūvėsėlių

  • 20 gr. smulkiai tarkuoto kietojo sūrio (parmezano)

  • Aliejaus gruzdinimui

  • Pomidorų – bazilikų padažas
  • 10 gr. česnako

  • 200 gr. konservuotų smulkintų pomidorų

  • 12 gr. alyvuogių aliejaus

  • 8 gr. ančiuvių

  • 1 gr. rūkytos paprikos

  • 2-3 gr. šviežio baziliko lapelių

  • 2 gr. kaparėlių

  • 2 gr. cukraus

  • Žiupsnelis druskos

  • Šviežiai maltų pipirų

Gaminimo instrukcijos

  • Arancini
  • Susmulkinam svogūnus bei česnakus. Į keptuvę dedame sviestą. Kai šis išsilydo, sudedame smulkintas daržoves ir lengvai pakepiname ant vidutinės kaitros. Svarbu, jog daržovės nespėtų apskrusti.
  • Į keptuvę su svogūnais ir česnakais sudedame ryžius. Viską pakepiname apie 3-4 minutes. Tuomet supilame sausą baltą vyną, pakepiname, kol jis nugaruos.
  • Palaipsniui pilame sultinį, kad vos apsemtų ryžius. Kai sultinys išgaruoja, vėl jo įpilame. Veiksmą kartojame tol, kol ryžiai suminkštėja. Arancini ryžių masės gamybos principas yra toks pat kaip ir risotto (daugiaryžio).
  • Suminkštėjus ryžiams sudedame žoleles bei parmezaną. Gerai išmaišome ir nuimame nuo kaitros. Leidžiame masei pilnai atvėsti iki kambario temperatūros. Taupant laiką, galite masę atvėsinti ir šaldytuve.
  • Rankas suvilgome šaltu vandeniu ir masę daliname į vienodo dydžio kamuoliukus, kurių kiekvienas sveria apie 30 gramų (turėtų gautis apie 18 arancini).
  • Supjaustome mocarelos sūrį į 18 gabalėlių. Ryžių kamuoliukus tarp delnų suplojame, į vidurį dedame gabalėlį mocarelos ir jį “užklojame” ryžių masės kraštais. Svarbu, jog sūris liktų viduryje ir tarp ryžių neliktų tarpų (formavimą žiūrėti nuotraukose).
  • Į skirtingus dubenėlius supilame miltus, plaktus kiaušinius bei džiūvėsėlius. Į džiūvėsėlius įmaišome smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį.
  • Paniruojame kamuoliukus: Miltai – kiaušinio plakinys – džiūvėsėliai.
    Arancini kamuoliukus kepame aliejaus puode, kuriame aliejus yra įkaitintas iki 170-180 C laipsnių. Kepame tol, kol kukuliukai gražiai apskrunda.
    Patiekiame su pomidorų padažu arba žolelių pesto. Skanaus!
  • Pomidorų – bazilikų padažas
  • Į puodą pilame aliejų. Sudedame smulkintus česnakus bei ančiuvius. Juos lengvai pakepiname. Vėliau supilame smulkintus konservuotus pomidorus, sudedame kaparėlius, rūkytą papriką, cukrų, žiupsnelį druskos, pipirus. Viską gerai išmaišome. Troškiname ant vidutinės kaitros apie 5 minutes.
  • Išsitroškinusį padažą sutriname rankiniu blenderius arba trintuvu iki vientisos, tolygios konsistencijos. Galite sutrintą padažą dėl kremiškesnės tektūros perkošti per metalinį sietelį, tačiau tai nėra būtina.
  • Į pravėsusį padažą sudedame kapotus šviežius bazilikų lapelius.

PASTABOS:

  • Gamindami arancini ryžių masę, kartu su žolelėmis galite kartu įdėti ir truputėlį šafrano. Tai suteiks dar tradiciškesnį užkandžio skonį.
  • Į ryžių masę galite dėti ne tik kietojo sūrio (parmezano), bet kartu jį galite maišyti (vienodomis dalimis) su pecorino, manchego sūriais.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*