Actas – vienas svarbiausių ingredientų maistą mylinčio žmogaus virtuvėje. Tiesa, net ir ne naujokui pasimesti tarp acto rūšių ar panaudojimo būdų tikrai nesunku. Tačiau ar žinojote, jog visai nereikia kokybiškam, unikaliam bei skaniam actui išleisti daugybės pinigų? Lengvai, greitai ir paprastai namuose galime pasigaminti vaisinio acto, kuris puikiai tiks daugybės įvairių patiekalų marinavime bei paruošime.
Vaisinis actas gali būti puikus pagalbininkas vasaros sezonu – jis tiks ir mėsos, ir šviežių daržovių lengvam marinavimui. Taip pat jis suteiks gaivaus ir naujo skonio jau pabodusiems salotų užpilams. Žinoma, actą galime bandyti brandinti namuose, išleisti krūvas pinigų gurmaniškiems balzaminiams ar šampano actams. Tačiau dažnai taip norisi greitai pagaminamo kokybiško produkto, kuris gali būti unikalus, savotiškas bei… slaptas sezono ingredientas!
Vaisiniams actams gaminti tereikia vaisių, obuolių acto, žolelių bei vaizduotės.
Apie obuolių acto naudą sveikatai internete yra daugybė straipsnių, tad kartu beruošdami patiekalus galite savo kurtais vaisių actais ir pasisveikatinti. Žinoma su saiku!
Ypač vasaros sezono metu mes pasineriam į įvairaus vaisinio acto gamybą, kuriuo gardiname patiekalus.
Panaudojimo galimybės neribotos, o pagaminimas ypatingai lengvas ir taupantis kiekvieno brangų laiką.
SLYVŲ IR ROZMARINO ACTAS
140 gr. obuolių acto
50 gr. slyvų
2 gr. šviežio rozmarino
Šis actas puikiai tinka gaminant kiaulienos / veršienos / jautienos patiekalus arba garnyrą prie jų. Taip pat nepabijokite šiuo actu pagardinti padažų, tiekiamų prie mėsos.
VYŠNIŲ IR CHILLI ACTAS
140 gr. obuolių acto
50 gr. vyšnių
8 gr. chilli pipiro
Vyšnios su aitriu poskoniu suteiks puikaus skonio paukštienai Ir visai nesvarbu kokią paukštienos rūšį rinksitės – jis dera tiek gaminant vištienos, tiek antienos ar žąsienos patiekalus. Taip pat šis actas suteiks nuostabų poskonį šokoladiniams desertams.
JUOŲJŲ SERBENTŲ IR ŠALAVIJO ACTAS
140 gr. obuolių acto
50 gr. juodųjų serbentų
Šakelė šalavijo
Tinkantis grill daržovėms. Cukinijos, baklažanai, paprikos, kepamos kepsninėje, bus gardesnės, jeigu jas pamarinuosite šiuo actu
AVIEČIŲ ACTAS
140 gr. obuolių acto
50 gr. aviečių
Aviečių actas yra tikras išsigelbėjimas kai norisi seniems, pabodusiems salotų užpilams suteikti naują poskonį. Jis puikiai tinka ne tik gaminant užpilus, bet ir marinuojant šviežias daržoves: morkas, ridikėlius, pomidorus.
GAMINIMAS
– Kiekvieno acto ingredientus sudedame į skirtingus, sandariai uždaromus stiklinius indelius. Jeigu reikia, stambesnius vaisius supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais.
– Prikaistuvyje kaitiname actą tol, kol šis pasiekia 70 C laipsnių temperatūrą.
– Actą supilame į indelius su vaisiais, uogomis ir žolelėmis. Atvėsiname iki kambario temperatūros, sandariai uždarome ir laikome tamsioje vietoje.
– Rekomenduojama actą pabrandinti apie savaitę, tačiau jeigu nekantraujate, galite jį pradėti naudoti praėjus 24-48 valandoms po pagaminimo.
– Teikite pirmenybę šviežioms uogoms, žolelėms ar vaisiams. Ypač atėjusiu vasaros sezonu. Žiemos laikotarpiu galite naudoti šaldytas uogas bei vaisius.
Skanių bei vasariškų eksperimentų!