Rimtas patiekalas išsiilgusiems pasaulio skonių – kiaulienos karkos su traškia odele, krienų padažu bei kepinta bulvių koše. Pirmą kartą tokias karkas ragavome apsilankę Prahoje ir jos buvo nerealios!
Keliaudami po įvairias Europos šalis visuomet stengiamės pasinerti į tradicinių virtuvių patirtis bei praturtinti savo įspūdžius. Žiemą apsilankę Prahoje likom apstulbinti ne tik miesto grožio, bet ir gardžių karkų bei nerealaus vietinio alaus – na, o ko kito reikia geroms bei vykusioms atostogoms?
Tiesa, šis patiekalas yra populiarus ne tik Čekijoje, bet ir Vokietijoje, tam tikruose Austrijos bei Šveicarijos regionuose. O jeigu būsite Prahoje (o ten apsilankyti bent kartą gyvenime tikrai verta), apsilankykite bei pačių skaniausių karkučių paragaukite restoranuose Pork’s bei Pilsnerka – tai mūsų nuoširdžiausios rekomendacijos!
Kaip įprastai, parsivežę namo įspūdžius, po kiek laiko norime juos atkartoti savo virtuvėje. Ne išimtis ir kiaulienos karkos. Jas patiekėme su kepinta bulvių koše bei krienų padažu. Porcijos rimtos bei vyriškos, tačiau patinkančios bei įveikiamos ir moterims!
Kiaulienos karkos. Rinkitės priekines kiaulės kojų karkas su kaulu. Taip pat geriausia, kad jos būtų kuo mažesnės. Taip jos išvirs greičiau bei nereikės pjaustyti skirstant į porcijas lėkštėse. Galime patikinti, jog gražiausias karkutes rasite vietiniuose turguose.
Garnyras. Mes siūlome prie bulvių košės bei krienų padažo rinktis marinuotus arba raugintus kopūstus – taip bent kiek nenutolsim nuo tikros Čekiškos klasikos. Jeigu kopūstų nemėgstate, laisvai valgykite su šviežių daržovių salotomis. Prie gardžios karkutės tinka praktiškai viskas!
KIAULIENOS KARKA / KRIENŲ PADAŽAS / BULVIŲ IR MUSKATO KOŠĖ
2
rimtos porcijos3
hoursIngredientAI
- Kiaulienos karka
2 nedidelės kiaulienos karkos (vienos svoris apie 600 gr.)
120 gr. morkų
100 gr. saliero stiebo
12 gr. česnako
25 gr. svogūno
Keletas lauro lapelių
5 gr. pipirų
8 gr. druskos
3 litrai vandens
- Bulvių – muskato košė
500 gr. šviežių bulvių
5 gr. druskos
3 gr. muskato
60 gr. sviesto
130 gr. pieno
- Krienų padažas
40 gr. grietinės
50 gr. krienų
15 gr. garstyčių
Pora šakelių krapų
Žiupsnelis druskos
- Patiekimui
Raugintų arba marinuotų kopūstų salotų
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Kiaulienos karka
- Su peiliu švelniai nuskutam nuo karkos odos visus nešvarumus. Tuomet mėsą nuplaunam ir nusausinam.
- Nuplauname ir pasiruošiame daržoves. Jas supjaustome stambiais gabalėliais bei dedame į puodą. Kartu sudedame ir kiaulienos karkas, pipirus, druską, lauro lapus. Užpilame šaltu vandeniu, užverdame.
- Užvirus sumažiname kaitrą iki mažos – vidutinės, kad vanduo silpnai burbuliuotų. Virimo metu susidariusias tamsias putas šaukštu nugriebiame nuo vandens paviršiaus. Verdame nuo 1 val. 45 min. iki 2 valandų, arba tol, kol mėsa bus visiškai minkšta.
- Išvirusias karkas išimame iš puodo ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Peiliu įpjauname karkų odą centimetro dydžio kvadratėliais.
- Įkaitiname orkaitę iki 230 C laipsnių. Kepame karkas apie 20 minučių. Vėliau padidiname kaitrą iki 250 C laipsnių ir kepame dar 10 minučių tol, kol mėsa gražiai apskrunda, o odelė tampa traški.
- Patiekiame su kepinta bulvių – muskato koše, krienų padažu bei kopūstų salotomis. Prie šio patiekalo taip pat puikiai dera geras lietuviškas alus!
Skanaus! - Bulvių – muskato košė
- Bulves nuplauname, dedame į puodą, užpilame vandeniu ir užverdame. Verdame apie 25 – 30 minučių arba tol kol bus visiškai išvirę.
- Nusunkiame išvirusias bulves, paliekame atvėsti penkioms minutėms.
- Prikaistuvyje užkaičiame pieną su sviestu. Svarbu, kad pienas būtų karštas, bet ne verdantis.
- Atvėsusias bulves nulupame ir sugrūdame. Užpilame karštu pieno bei sviesto mišiniu, dedame druską bei maltą muskatą. Viską gerai sumaišome bei sutriname.
- Bulvių košę dedame į nedidelę kepimo skardą ir pašauname kartu su karkomis į 230 C įkaitintą orkaitę 20-čiai minučių.
- Krienų padažas
- Smulkiai sukapojame krapus. Dubenyje sumaišome visus ingredientus, pagardiname druska pagal skonį.
PATARIMAI
- Neišmeskite kiaulienos sultinio, likusio po karkų virimo! Jį galite panaudoti sriuboms ar padažams gaminti. Svarbu nugriebti nuo sultinio susidariusį riebalų sluoksnį. Tai galite padaryti skystį perkošiant bei atvėsinant šaldytuve.
- Siekiant sutaupyti laiko bei energijos sąnaudas, bulvių košę apkepinėkite orkaitėje pirmas dvidešimt minučių kartu su karkomis.