Nesvarbu, ar tai būtų didžiosios metų šventės, ar jaukūs šeimos pietūs- visi namų šefai ir šefės nori nustebinti savo artimuosius patiekalais, kurie ne tik būtų gardūs, bet ir gan paprastai pagaminami. Būtent šis kalakuto suktinis su spanguolėmis, česnakais ir riešutais toks ir yra!
Artėjant Velykoms sukūrėme šventinių pietų receptą iš kalakutienos, kurį pagardinome išties puikiu garnyru. Gavosi labai neblogas sezoninis derinys: su citrinų sultimis troškinti kopūstai, saldi morkų tyrė ir aromatingas kalakutienos suktinis.
Dažnam pagalvojusiam apie kalakutieną į galvą pirmiausiai atkeliauja mintis, jog tai labai sausa mėsa, kurią geriausia naudoti troškiniams. O vat ir ne! Būtent šis suktinis yra neįtikėtinai sultingas. O jį kepant begalo gardžiai kvepės visi namai!
Be to – šis patiekalas mums yra išties ypatingas. Kuo? O gi tuo, jog būtent ruošdami šį kalakuto suktinį išbandėme besikučiančią mūsų kulinarijos studiją! Tad dvigubas džiaugsmas- ir nauja erdvė, ir gardūs skoniai.
Patiekalo pilnai užteks keturių asmenų pilvukams pamaloninti.
Tad skubam gaminti ir nepamirškite atkreipti dėmesį į suktinio gaminimo video!
Receptas kurtas bendradarbiaujant su Norfa „Mėsos gidas“.
KALAKUTO SUKTINIS / MORKŲ PIURĖ / KALE KOPŪSTAS
4
porcijosINGREDIENTAI
- Kalakuto suktinis
50 gr. Džiovintų spanguolių
40 gr. Žemės riešutų
15 gr. Petražolių
20 gr. Česnakų
150 gr. Svogūnų
100 gr. Vandens
1 kg. kalakuto file
80 gr. Sviesto (kambario temperatūros)
Druskos, pipirų
- Morkų piurė
450 gr. Morkų
40 gr. Sviesto
150 gr. Grietinėlės (36 %)
100 gr. Svogūnų
Šlakelis aliejaus
100 gr. Vandens
Druskos, pipirų
- Kale kopūstas
200 gr. Kale kopūsto
Žiupsnis druskos
20 gr. Citrinų sulčių
60 gr. Sviesto
200 gr. Vandens
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Kalakuto suktinis
- Visus įdaro ingredientus (svogūnus, česnakus, žemės riešutus, džiovintas spanguoles ir petražoles) smulkiai sukapojame. Sudedame į dubenį ir gerai išmaišome.
- Paruošiame kalakuto file: ją nuplauname, nusausiname ir nupjauname nereikalingas ataugas. Palyginame mėsą, jog suktinis būtų kuo vienodesnio storio.
- File ištepame kambario temperatūros sviestu ir sudedame paruoštą įdarą. Pagardiname druska bei pipirais.
- Atsargiai susukame mėsą ir ją tvirtai surišame virve. Mėsos viršų dar gausiai apibarstome druska ir ją gerai įmasažuojame.
- Suktinį dedame į gilesnę skardą, įpilame vandens. Sandariai uždengiame aliuminio folija ir kepame 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, arba kol vidinė mėsos temperatūra pasieks 55 C laipsnius.
- Tuomet skardą išimame, nuimame aliuminio foliją. Padidiname orkaitės temperatūrą iki 220 C laipsnių ir kepiname 30 minučių, arba kol vidinė mėsos temperatūra bus 65 C laipsniai. Šiuo metu suktinis turi gražiai apskrusti, tad galite naudoti kepimo funkciją su vėjeliu.
- Iškepusį vyniotinį ištraukiame iš skardos ant pjaustymo lentelės. Leidžiame mėsai pailsėti 10-15 minučių, o tuomet pjaustome ir patiekiame.
- Morkų piurė
- Nuskustas morkas bei nuluptus svogūnus supjaustome stambesniais gabalėliais.
- Į puodą su sviestu pilame šlakelį aliejaus, įkaitiname ir sudedame daržoves. Jas lengvai apkepiname ant aukštos kaitros.
- Tuomet sumažiname kaitrą iki žemos, supilame grietinėlę bei vandenį. Verdame tol, kol morkos visiškai suminkštėja.
- Rankiniu elektriniu trintuvu viską sutriname iki vientisos konsistencijos. Pagal skonį pagardiname druska ir pipirais.
- Kale kopūstas
- Į įkaitintą keptuvę sudedame sviestą. Kai šis ištirps, supilame vandenį ir citrinų sultis. Įdedame gerą žiupsnį druskos.
- Užvirus vandeniui, į keptuvę dedame kale kopūsto lapus (su pašalintais kietais kotais) ir kepiname nuolat maišydami tol, kol kopūstai sukris. Tačiau jokiu būdu neperverdame!
- Kopūstus gerai nukošiame ir patiekiame kartu su kalakuto suktiniu bei morkų piurė. Papildomai galima apibarstyti mėgstamais prieskoniais arba druskos dribsniais.
Skanaus!