SMIDRAI / BE LUKŠTO VIRTAS KIAUŠINIS / VARŠKĖS KREMAS / OLANDIŠKAS PADAŽAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Niekas taip nedžiugina vėlyvą pavasarį, kaip prasidėjęs smidrų sezonas! Džiaugsmingai pasitinkame žaliąjį laikmetį su puikia pusryčių (arba užkandžio) idėja, primenančia, jog jau tuoj ragausime pirmuosius vasaros derliau vaisius, o lėkštėje karaliaus ryškios ir žaismingos spalvos.

Tikriausiai neteko sutikti žmogaus, nemėgstančio smidrų. Šis pavasario laikmetis lyg maža šventė visiems šparagų gerbėjams, kuria, dėl jos laikinumo, turime skubėti džiaugtis.Smidrai Lietuvoje nuo seno buvo auginami kaip dekoratyviniai augalai, o maistui naudoti buvo pradėti tikrai neseniai. Nuostabu, jog paskutiniu metu šalyje gerokai padaugėjo šparagų ūkių.


Valgyti valgome, bet ar žinome kuo tie šparagai naudingi mūsų organizmui?
Pasakydami, kad tai visiškai nekaloringos ir gausios mineralų daržovės, nieko nenustebinsime. Tačiau ar žinojote, jog smidrai gali būti puiki dovana?

Močiutei / mamai. Šparagų valgymas rekomenduojamas žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį ir širdies ligų. Jeigu jūsų močiutė ar mama jų turi – padovanokite šparagų!

Vaikinui / vyrui. Smidrai aktyvina seksualinę energiją ir padeda palaikyti puikią vyrų sveikatą. Pats tas vietoje vaistinėse parduodamų vitaminų!

Egzaminams besiruošiantiems draugams. Smidrai padeda palaikyti ir pagerinti aktyvią smegenų veiklą!

Artimiesies, grįžusiems iš vakarėlio. Pagirias lengvina šparauose esančios aminorūgštys ir minaralai. Be viso to, šios medžiagos apsaugo kepenų ląsteles nuo alkoholyje esančių toksinų.
 

Juokas juokais, bet šparagus valgyti tikrai turime. Ne tik dėl jų naudos ar sveikatingumo, bet ir dėl skonio. Mėgaukimės visais sezono privalumais!
Mūsų siūlomas patiekalas patiks ne tik smidrų, bet ir Benedikto kiaušinių mėgėjams. Patikėkite, tai praktiškai karališki pusryčiai, kurie gali būti pagaminti jūsų namuose!

SMIDRAI / BE LUKŠTO VIRTAS KIAUŠINIS / VARŠKĖS KREMAS / OLANDIŠKAS PADAŽAS

Porcijos

2

porcijos
Pagaminimo laikas

45

minutes

IngredientAI

  • Serrano kumpio traškučiai
  • 30 gr. Serrano kumpio

  • Šlakelis aliejaus

  • Smidrai
  • 250 gr. smidrų

  • Šlakelis citrinos sulčių

  • 10 gr. sviesto

  • Druskos, pipirų

  • Varškės kremas
  • 90 gr. varškės (9 proc. riebumo)

  • 30 gr. grietinės

  • Žiupsnelis druskos

  • 6 gr. vandens

  • Olandiškas padažas
  • 100 gr. sviesto

  • 50 gr. kiaušinių trynių

  • 8 gr. citrinos sulčių

  • 3 gr. druskos

  • Šaukštas karšto vandens

  • Be lukšto virti kiaušiniai
  • 2 vidutinio dydžio kiaušiniai

  • 40 gr. obuolių acto (arba balto vyno acto)

  • Puodo su 1 litru verdančio vandens

Gaminimo instrukcijos

  • Serrano kumpio traškučiai
  • Į įkaitintą keptuvę pilame šlakelį aliejaus. Sudedame kumpį ir kepame ant aukštos temperatūros iki poros minučių. Kumpį apverčiame ir kepame dar apie minutę.
  • Iškepusį kumpį dedame ant popierinio rankšluosčio ir gerai nusausiname.
  • Smidrai
  • Nuplauname smidrus, nulaužiame kietus jų galiukus.
  • Užverdame puode vandenį. Sudedame į jį smidrus ir verdame 2 minutes. Tuomet nukošiame, dedame į ledinį vandenį bei pilnai atvėsusius nusausiname.
  • Įkaitiname keptuvę. Dedame sviestą ir smidrus. Lengvai pakepiname ant vidutinės-aukštos temperatūros. Pagardiname šlakeliu citrinos sulčių, druska ir pipirais.
  • Varškės kremas
  • Visus ingredientus išmaišome dubenyje, pagardiname druska pagal skonį.
  • Olandiškas padažas
  • Užkaičiame puodą su vandeniu. Kai varduo užvirs, sumažiname kaitrą iki vidutinės. Vanduo neturi stipriai virti, padažo ruošimui reikalingi karšti garai.
  • Į stiklinį dubenį dedame kiaušinio trynius. Prikaistuvyje ištirpiname sviestą.
  • Padažą ruošiame garų vonelėje. Svarbu, jog ant puodo su verdančiu vandeniu uždėtas stiklinis dubuo nesiektų vandens.
    Į dubenį su tryniais pilame šaukštą verdančio vandens, išmaišome ir dedame į garų vonelę. Intensyviai maišome šluotele. Kai jie pradės tirštėti, palaipsniui maža srovele pilame ištipintą sviestą. Nepamirštam viso proceso metu nuolat maišyti.
  • Kai padažas sutirštės, nuimame jį nuo kaitros, supilame citrinų sultis ir pagardiname druska.
  • Be lukšto virti kiaušiniai
  • Užverdame vandenį su actu.
  • Sumažiname kaitrą, kad būtų kuo mažiau verdančio vandens burbuliukų.
  • Pasiruošiame kiaušinius. Į mažus indelius įmušame atskirai kiaušinius.
  • Į vandenį su actu atsargiai supilame kiaušinius. Padidiname kaitrą iki aukštos.
  • Verdame 2-2:30 minutes. Išėmę iš puodo nusausiname patalpinę kiaušinius ant popierinio rankšluosčio.
  • Patiekiame su kepintais smidrais, varškės kremu, Serano kumpio traškučiais ir olandišku padažu. Pagardiname mėgstamais daigais ar žolelėmis.

Pastabos

  • Smidrai lengvai laužiami lūžta per tą vietą, kuri yra nevalgoma ir kieta. Tiesa, jeigu smidrai yra jauni ir smulkūs, jų laužyti nereikia.

    Siekiant mažesnio maisto švaistymo, atminkite, jog kietus smidrų galiukus galite puikiai panaudoti sultinio virimui su kitomis daržovėmis.
  • Olandišką padažą patariame šildyti taip kaip ir gaminote- virš garų vonelės.
  • Jeigu jaučiate, jog padažas yra kiek per tirštas, galite po šauktą įpilti palaipsniui karšto vandens.
  • Jeigu padažas nesutirštėjo, tikėtina, jog gaminimo metu kaitra buvo per maža. Atminkite, jog tiek pilamo sviesto, tiek trynių temperatūra turėtų būti 50 C laipsnių.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*