KALĖDINIO VAINIKO DIRBTUVĖS: CINAMONO PYNĖ

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Koks švenčių laukimas be dailaus vainiko? Ne, šį kartą nesiūlysime jo pinti iš eglišakių, o pabandysime pasigaminti tokį, kuris bus ne tik gražus, bet ir gardus bei puošiantis vaišių stalą. Ar prisijungsite prie mūsų?

Šį vainiko receptą įkvėpė vienas pirmųjų mūsų tinklaraščio įrašų – švediškos kardamono bandelės. Šiek tiek pakeitę receptūrą, kuri tiktų dideliam vienam kepiniui gavome nuostabų rezultatą, kuriuo tiesiog neįmanoma nesidalinti. Juk šventės visiems gali būti labai skanios, tiesa?
Cinamono pynę išsikepti patariam tiems, kurie (kaip ir mes) neturi kur pakabinti tikrų eglišakių vainiko, o dirbtinėmis dekoracijomis namų puošti nesinori. Tad saldus kepinys ir valgomojo stalą papuoš, ir neliks išmetimui. Kitaip tariant, tai tvarus šventinis (ir ne tik) pasirinkimas.
 

O dabar šiek tiek tips‘ų.
 

Produktai. Šiam pyragui, lygiai kaip ir švediškoms bandelėms, būtina, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Ypač sviestas. Minkštą sviestą lengvai įmaišysite ir į tešlą net ir nenaudodami stacionaraus maišytuvo.
 

Papuošimai. Dailiam šventiniam vainikui nepagailėkit puošmenų. Mūsiškis buvo puoštas aukso spalvos blizgančia konditerine pudra, tačiau jeigu tokios neturite arba nerandate nusipirkti, nenusiminkite. Papuoškite savo kepinį perliniu cukrumi, cukraus pudra, pabarstukais. Na, ir žinoma – nepamirškite apjuosti kaspinu!

VAINIKO PYNIMAS

Visų pirma pasiruošiam tešlą, dedam ją į dubenį, uždengiame maistine plėvele ir leidžiame pakilti. Užtruksite 1– 1,5 valandas, priklausomai nuo kambario temperatūros. 
Iš pakilusios tešlos išleidžiame orą, dedame ant lengvai miltuoto stalviršio ir iškočiojame didelį stačiakampį. 
Ant jo tolygiai tepame sviesto cukraus ir prieskonių mišinį.

Tuomet stačiakampį susukame į cilindrą. Svarbu susukti iš ilgesnės stačiakampio kraštinės ilgio. Kai tai padarome, ieškome namuose esančio aštriausio peilio ir atsargiai, nesuspausdami tešlos vertikaliai pjauname per visą cilindro ilgį. Jeigu suspausite tešlą nebesimatys gražių cinamono bei tešlos raštų.

Ir galiausiai atsargiai, uždėdami vieną ant kitos, sukryžiuojame tešlos juostas į pynę. Ją susukame ratu ir stengiamės kuo gražiau sujungti galus, kad bekepdamas vainikas išlaikytų savo uždarą formą.

Paruoštą vainiką perkeliam į skardą su kepimo popieriumi, uždengiame drėgnu medvilniniu rankšluosčiu ir leidžiame dar pakilti apie 30-40 minučių. Tuomet pašauname į įkaitintą orkaitę ir kepame!

KALĖDINIO VAINIKO DIRBTUVĖS: CINAMONO PYNĖ

Porcijos

8

porcijos

INGREDIENTAI

  • Tešla
  • 300 gr. miltų

  • 2 gr. cinamono

  • 1 gr. kardamono

  • 70 gr. rudojo cukraus

  • 175 gr. pieno

  • 5 gr. sausų mielių

  • 20 gr. sviesto (kambario temp.)

  • Žiupsnelis druskos

  • 1 kiaušinio plakinio (aptepimui)

  • Sviesto ir cukraus mišinys (įdaras)
  • 70 gr. sviesto (kambario temp.)

  • 90 gr. rudojo cukraus

  • 3 gr. cinamono

  • 1 gr. kardamono

  • Papuošimui
  • Pagal pasirinkimą: perlinio cukraus, blizgančios konditerinės pudros, pabarastukų, riešutų ar kt.

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Dubenyje sumaišome visus birius ingredientus: miltus, cukrų, prieskonius, druską.
  • Prikaistuvyje pašildome pieną (vos vos, nes karštame skystyje mielės žus), į jį sudedame sausas mieles ir nutraukę nuo kaitros paliekame kambario temperatūroje 10-15 minučių.
  • Į miltų mišinį supilame pieną su mielėmis. Gerai išmaišome. Tuomet palengva įmaišome kambario temperatūros sviestą. Minkome tešlą tol, kol taps vientisos konsistencijos bei nelips prie rankų.
  • Tešlą dedame į dubenį, uždengiame drėgnu medvilniniu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir paliekame 1-1,5 valandoms pakilti.
  • Kol tešla kyla, pasiruošiame įdarą: dubenyje cukrų sumaišome su prieskoniais. Tuomet įdedame kambario temperatūros sviestą ir viską elektriniu maišytuvu sumaišome iki vientisos masės.
  • Iš pakilusios tešlos išleidžiame orą. Dedame ją ant miltuoto stalviršio, iškočiojame didelį stačiakampį (apie 50 x 40 centimetrų dydžio). Ant jo tolygiai tepame sviesto, cukraus ir pieskonių masę.
  • Tuomet iš tešlos susukame cilindrą ( sukdami iš ilgosios kraštinės pusės). Imame aštrų peilį ir nespausdami tešlos daliname ją pusiau vertikaliai.
  • Formuojame vainiką: dedame tešlos dalis vieną ant kitos pjauta puse į viršų, kol gausime pynę. Tuomet ją susukame į apskritimą ir kaip įmanoma tvirčiau bei dailiau sujungiame kraštus, jog sudarytume uždarą vainiko formą.
  • Paruoštą vainiką dedame ant skardos su kepimo popieriumi, uždengiame drėgnu medvilniniu rankšluosčiu ir dar pakildiname apie 30-40 minučių. Tuomet aptepame kiaušinio plakiniu ir pašauname į orkaitę.
  • Cinamono vainiką kepame iki 190 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Iškepus pyragui jį iš karto perkeliame atvėsti ant grotelių. Atvėsusį papuošiame ir iš karto valgome.
    Pyragas skaniausias pagamintas tą pačią dieną.
    Skanaus!

2 Comments

  1. Tobuliausia pynė, kuria kepu ir kepu vos atvėsus orams :)))

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*