FISH AND CHIPS / MĖTINIAI ŽIRNELIAI

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Vienas populiariausių Anglijos virtuvės patiekalų – fish and chips, neabejotinai yra vienas tobuliausių pasirinkimų nuodėmingiems pietums. Pasigaminę tešloje keptą žuvį su bulvių skiltelėmis bei mėtiniais žirneliais ne tik gardžiai pavalgysite, bet ir mintimis nusikelsite į Jungtinės Karalystės miestų gatves.

Ech, kaip mes pasiilgome Anglijos!
Visų pirma, ten gyvena vieno iš mūsų mama, kurios negalime aplankyti pandemijos metu. O visų antra, ten viešėdami negalime…nevalgyti! Taip, tai pilna šiukšlių, dažno darganoto oro šalis, kurios gatvėmis vaikštant nuolatos gali jausti aliejaus kvapą. Tačiau kartu tai – įvairiausių skonių, gatvės maisto bei didelės produktų įvairovės sala, kurioje gali atsipalaiduoti, mėgautis gražiais miestų, miestelių, gamtos ir jūros vaizdais. Ten esi vienas iš daugybės žmonių, kurie šypsosi, laisvai gyvena ir mėgaujasi gyvenimu.
 

Tad savo ilgesį gesinam su Anglijos virtuvės paveldu – fish and chips.
Šis patiekalas išpopuliarėjo Londone (o vėliau ir kituose miestuose) 19-ame amžiuje. Būtent tešloje kepta žuvis su bulvių skiltelėmis yra dviejų skirtingų imigrantų tautų, atvežtų į Jungtinę Karalystę, receptų kombinacija. Ir tai yra ne kas kitas, kaip vienas ryškiausių pavyzdžių, kaip fusion cuisine patiekalas gali tapti visos šalies tradicija. 
Iš pat pradžių fish and chips buvo paprastų darbininkų kasdienis maistas, nes šių produktų šalyje netrūko ir jie nebuvo brangūs. Būtent sėkminga žvejyba Šiaurės jūroje ir nutiestas geležinkelis leido greitai transportuoti šviežią žuvį po visą šalį. To pasekoje Londone sukurtas patiekalas tapo mėgstamas ir visoje likusioje Jungtinėje Karalystėje, ir netgi Airijoje.
 

Deja, bet vis populiarėjantys kitų šalių virtuvių patiekalai, greitųjų restoranų tinklai ir jų plėtra lemia pamažu gęstančią fish and chips šviesą Jungtinėje Karalystėje. Dvidešimto amžiaus pradžioje šalyje buvo daugiau nei 35 000 fish and chips siūlančių restoranų, užkandinių ar maisto kioskelių. Dabar beliko vos 10 000 ir kiekvienais metais šis skaičius vis mažėja.
Tačiau ironiška, jog šį patiekalą vis dažniau atranda bei pamilsta kitos šalys, o jose esantys restoranai vis dažniau tešloje keptą žuvį įtraukia į savo meniu.

Žuvis. Tradiciškai gaminant fish and chips naudojama menkė. Tačiau neretai kepama ir kita baltos žuvies, kaip jūrų lydekos, plekšnės ar paltuso, filė.
 

Tešla. Ganėtinai skysta tešla gaminama iš miltų, vandens, kepimo miltelių ir trupučio acto. Tačiau Anglijoje populiaru vandenį keisti tamsiu alumi ir įdėti šiek tiek mielių. Anglies dioksidas, esantis aluje, tešlą padaro ypatingai lengvos tekstūros. Būtent tokioje alaus tešloje išsikepti fish and chips pasiūlysime ir jums!
 

Bulvytės ir garnyras. Gaminkite bulvytes taip, kaip norite: pirkite šaldytas: pjaustytas šiaudeliais ar skiltelėmis. Arba pasigaminkite savo nuo nulio! Recepte atskleisime paslaptis, kaip pasiruošti savo bulvytes, kurios tiesiog nepaliks abejingų. Tiesa, rinkitės kokybiškas, daugiau krakmolo turinčias bulves. Na, o prie patiekalo puikiai tiks mėtiniai žirneliai bei truputis citrinų sulčių. 

FISH AND CHIPS / MĖTINIAI ŽIRNELIAI

Porcijos

4

porcijos

INGREDIENTAI

  • Tešloje kepta žuvis
  • 4 menkės file be odos (po 130 gr.)

  • 20 gr. šviežių mielių

  • 230 gr. miltų ( + truputis apvoliojimui)

  • 350 gr. tamsaus alaus

  • 4 gr. druskos

  • 4 gr. cukraus

  • Bulvių skiltelės
  • 800 gr. bulvių

  • Druskos

  • Aliejaus kepimui

  • Mėtiniai žirneliai
  • 250 gr. žaliųjų žirnelių

  • 150 gr. majonezo

  • 10 gr. mėtos lapelių

  • 50 gr. raudonojo svogūno

  • Druskos, pipirų

  • Šlakelis citrinų sulčių

  • Patiekimui
  • 4 citrinos skiltelės

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Tešloje kepta žuvis
  • Dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir druską. Sutedame trupintas mieles. Išmaišome.
  • Maišant palaipsniui supilame alų, kad masė taptų vientisa ir be gumuliukų. Tešlą uždengiame ir paliekame kambario temperatūroje 15 minučių.
  • Įkaitiname puodą su aliejumi (rapsų arba saulėgrąžų) gruzdinimui.
  • Menkės file pagardiname druska ir pipirais. Tuomet apvoliojame miltuose bei nardiname į tešlą. Atsargiai perkeliame į iki 180 C laipsnių įkaitintą aliejų ir kepame apie 3-4 minutes vieną kartą apverčiant.
  • Iškepusią žuvį ištraukiame iš aliejaus ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
  • Bulvių skiltelės
  • Nulupame bulves, jas nuplauname ir supjaustome nestoromis skiltelėmis. Jas kelis kartus perplauname šaltu vandeniu, kol nuplausime krakmolą ir vanduo taps skaidrus.
  • Skilteles sudedame į puodč su verdančiu vandeniu. Pasūdome. Verdame apie 15 minučių. Nukošiame ir nusausiname. Sudedame į skardą ir gerai atvėsiname šaldytuve.
  • Įkaitiname puodą su aliejumi iki 130 C laipsnių. Sudedame bulves, kepame apie 5 minutes. Kepame per 3-4 kartus, kad bulvės tolygiai keptų. Ištrauktas iš puodo bulves vėl nusausiname.
  • Padidiname aliejaus temperatūrą iki 180 C laipsnių. Sudedame bulvių skilteles ir kepame kol apskrus bei taps traškios (apie 5-7 minutes). Iškepusias bulvytes nusausiname ant popierinio rankšluosčio, perkeliame į dubenį ir pagardiname druska kol dar karštos.
  • Mėtiniai žirneliai
  • Smulkiai supjaustome svogūną, sukapojame mėtų lapelius.
  • Visus ingredientus sudedame į dubenį. Bemaišant šaukštu lengvai patraiškome žirnelius. Pagal skonį pagardiname citrinų sultimis, druska ir šviežiai grūstais pipirais.
  • Patiekimas
  • Fish and chips patiekiame lėkštėje su bulvių skiltelėmis ir mėtiniais žirneliais. Šalia patiekiame skiltelę citrinos, sultims išspausti.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*